Tandenknarsen - Bruxisme

15
Sorteren op:

Tandenknarsen, wat doe je eraan?Tandenknarsen tijden de slaap

‘s Nachts tandenknarsen kan leiden tot schade aan het gebit. Met een speciaal kunststof bitje kun je dit tegengaan.

Tandenknarsen (bruxisme) is een aandoening waarbij de kauwspieren overactief zijn tijdens de slaap. Zelf merk je het doordat je ‘s morgens wakker wordt met pijnlijke kauwspieren of kiezen. Of er is sprake van hoofdpijn. De tandarts kan het constateren door abnormale slijtage aan je gebit en degene die naast je slaapt merkt het door knarsende geluiden.

 

Oorzaken tandenknarsen 

Er is geen directe oorzaak voor tandenknarsen. Erfelijke factoren spelen in de helft van de gevallen een rol. Andere oorzaken kunnen liggen in psychische stoornissen of door roken, overmatig alcoholgebruik, cafeïne, stress, angst, medicijn – en drugsgebruik. Ongeveer 20% van de bevolking heeft in meerdere of mindere mate last van knarsetanden en het komt zowel voor bij volwassenen als bij kinderen.

 

Wat kun je er tegen doen

Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen en massages om de kauwspieren te ontspannen. Een psychotherapeut kan je leren omgaan met stress wat ook verlichting kan geven. Daarnaast kun je gebruik maken van een kunststof knarsbitje dat je draagt tijdens het slapen en zo de tanden beschermt.

 

Splintdirect knarsbitje is de goedkoopste manier

De Splintdirect tandenknarsbitje kun je zelf ‘op maat’ maken door deze in heet water te dompelen waardoor de kunststof zacht wordt. Na korte afkoeling plaats je deze in de mond, zet de kaken stevig op elkaar en zo modelleert het bitje zich naar de vorm van het gebit. 

 

Sleepright tandenknars bitje is een mooie oplossing

De Sleepright knarsbitje heeft ‘vleugels’ rond de kaken waarbij je zelf de plaatsing kunt aanpassen. Aan de voorkant zit een warmtegevoelige strip die wordt geplaatst tussen de tanden en de onderlip en deze zorgt ervoor dat je het geheel optimaal kunt afstellen.

 

Voordelen van een knarsbitje

Met een tandenknars bitje voorkom je schade aan tanden en kiezen. Tevens werkt het materiaal geluiddempend waardoor een bedpartner geen last heeft van het geluid dat gepaard gaat met knarsetanden tijdens de slaap.

 

Onze collectie tandenknarsbitjes

Bekijk hier onze collectie tandenknars bitjes en de onderhoudsmiddelen.